توضیحات
سویق عدس دوریان
سویـق یـک روش طبـخ نباتات به خصوص غـلات و حـبـوبـات است کـه کیفیـت مـواد غـذایـی را تـا بـالاتـریـن حـد مـمـکن نگهداری می کند.
در این روش آرد ماده ی غذایی تفت داده می شود. بیان تفاوت بیـن سویق نـخود و آرد نخـودچـی این برتری را واضـح تر نـشان می دهد.
برای تهـیـه آرد نخودچی بایـد ابتـدا نخـود را چند مـرحـله خیساند یا پخـت و آب آن را تخلیه کرد و سپس آن را تفت داد و آسیاب کرد.
در فرآیند پـخـت بـا آب، ارزش غـذایی مـاده ی جـامـد در آب تـخلـیـه میشود. این اتفاق در فرآورده های حیوانی حدود ۵۰درصد است.
به همین خاطر ارزش گوشت و آبگوشت تقریباً باهم برابر است. اما در فرآورده های گیاهی درصد بالایی از ارزش غذایی در آب مطبوخ تخلیه می شود. از این رو است که در بسیاری از روش های تجویز دارو از عصاره جوشانده این فرآورده ها استفاده می شود.
در تهیه نخودچی ارزش غذایی نخود در همان آبی است که پس از خیساندن یا طبخ دور ریخته می شود. اما برای تهیه ی سویق نخود، ابتدا باید نخود را تمیز و سپس آسیاب کرد و تفت داد.
در این فرآیند ضمن حفظ ارزش غذایی، مزایای طبخ مثل آزاد شدن قندها به آرد اضافه می شود. این مقایسه در مورد گندمک با سویق گندم و بقیه ی حبوبات و غلات صادق است.
از دانههای مختلف غلات، حبوبات و هسته میوهها یا برخی از خود میوهها و ترهبارها، سویقهای متنوعی تهیه میشود. مانند سویق گندم، سویق جو، سویق برنج، سویق نخود، سویق عدس، سویق سنجد، و سویقهای تهیه شده از سیب، کنار، کدوتنبل، دانه انار و خشخاش.
گاهی سویقها را با هم ترکیب میکنند: مثل سویق گندم و جو. سویق گندم، سویق جو، سویق گندم و جو (مخلوط به نسبت مساوی) و سویق کامل (ترکیبی از سویقهای جو، گندم، عدس و سنجد) که جزء مهمترین سویقها هستند.
خواص سویق عدس
روایت شده از امام صادق علیه السلام که فرمودند: سویق عدس عطش را قطع می کند و معده را قوی می کند و در آن شفای هفتاد بیماری است و صفرا را خاموش می کند و درون را خنک می کند.
امام باقر می فرماید: سویق عدس بسیار پر برکت است و اگر فردی در حالیکه سیر است بخورد باعث هضم غذا می شود و اگر کسی گرسنه است بخورد او را سیر می کند.
امام صادق می فرماید: سویق عدس باعث رویش گوشت بر بدن می شود و باعث تقویت استخوان می شود و بلغم را از معده بین می برد و باعث کاهش صفرا می شود و اگر کسی به مدت 40 روز و به طور مدام سویق عدس بخورد بازوانش تقویت میشود.
بهترین درمان خشکی چشم، خوردن زیاد عدس و سویق عدس است.
امام باقر علیه السلام درباره عدس، فرموده اند: دختری که خون حیضش قطع نمی شود، به او سویق عدس بدهید تا بنوشد، که به سرعت، حیض قطع می شود. خوردن سویق عدس برای تنظیم عادت ماهیانه و قطع پریودی بسیار مؤثر میباشد. اگر خانمها دچار خونریزی زیاد و یا لکه بینی مکرر دارند، مصرف سویق عدس باعث قطع خونریزی میشود.
مصرف سویق عدس برای کودکان و بزرگسالان مفید است و بسیار در طب سنتی توصیه شده است.
روش مصرف
– ناشتا دوقاشق غذاخوری بصورت خشک
– به صورت مخلوط با خرما، شیر و عسل یا با عسل و روغن بصورت حلوا
– بررسی تمام روایات در مورد سویق نشان می دهد برای خوردن سویق از افعال مصادر شرب و سقی که هر دو به معنای نوشیدن است، استفاده شده است. بنابراین خوردن سویق به هر شکلی که باشد، نیازی به جویدن ندارد.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.